Kuřecí játra na smetaně v pomalém hrnci

Kupovaná játra jsem nikdy moc nemusela. Hlavně proto, že jsme měli odjakživa domácí, ale teď když už nemáme, tak jsem ráda za kvalitní játra z obchodu. Tento recept je další variantou jater na cibulce, ale díky gulášové paprice a smetaně má zajímavý šmrnc :-)

500 g kuřecích jater
1 velká cibule
1 stroužek česneku
100 ml 30% smetany
150 ml mléka
2 lžíce másla
gulášová paprika
pálivá paprika
2 lžíce ovesných jemných vloček nebo hladká mouka na zahuštění
sůl
pepř
rýže na přílohu

Cibuli nakrájíme na malé kostičky, přidáme rozlisovaný česnek a vložíme na dno pomalého hrnce. Játra omyjeme, očistíme od nečistot, nakrájíme na menší kousky či nudličky a dáme k cibuli s česnekem. Posypeme jemně pepřem a paprikou, osolíme až na konci vaření. Vše podlijeme smetanou, mlékem a posypeme jemně mletými vločkami nebo trochou hladké mouky. Přidáme 2 malé kousky másla. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 4-5h nebo na II. stupeň na 2,5h. Dle potřeby naředíme či zahustíme. Jakmile jsou játra měkká, dochutíme solí a podáváme s rýží či hranolkami. 

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 3-4 porce
- játra osolte raději až před koncem vaření, aby neztvrdla
- játra s cibulkou je možné dopředu osmažit, pak stačí pomalit jen 2h
- kdo nemá rád kousky cibule, může omáčku rozmixovat
- dle potřeby přidejte na konci vaření studené máslo na zjemnění

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky