středa 9. prosince 2015

Španělský ptáček v pomalém hrnci

Španělské ptáčky jsem měla vždycky ráda. Ať už ve školní jídelně nebo v restauraci. Doma jsme je moc často nedělali. Dneska jsem se konečně odvážila a udělala je taky :-) Už dlouho jsem je plánovala. Recept je spíše dle intuice, ale moc jsme si pochutnali. Jen okurka s cibulí zůstaly v zadní části závitky a na fotce nejsou vidět...

500 g hovězího zadního masa
2 vajíčka natvrdo
2 okurky
4 cibule
1 párek
plnotučná nebo dijonská hořčice
sůl
pepř
voda
rýže na přílohu

Omyté maso nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme (není nutné, pokud jsou plátky tenké). Po obou stranách maso osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme hořčicí. Na každý plátek masa položíme kousek vajíčka natvrdo, okurku, plátek párku a cibuli. Maso opatrně zabalíme a vytvoříme závitky. Na dno pomalého hrnce nakrájíme na kostičky zbylou cibuli (uvedené množství proto, aby se cibulí zahustila omáčka a už nebyla potřeba mouka na zahuštění). Kdo má rád "hustou" omáčku, může samozřejmě zahustit moukou. K cibuli v pomalém hrnci přidáme závitky a zalijeme je vodou tak, aby byly do poloviny ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 8-9h nebo na II. stupeň na 5-6h. V polovině vaření můžeme závitky otočit. Jakmile je maso měkké, dle potřeby dochutíme a podáváme s rýží.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- do závitků lze přidat i slaninu
- sůl a pepř bohatě jako koření stačí, hovězí pustí do omáčky výbornou chuť
- kdo chce více omáčky, může dát více vody a zahustit moukou
- hodně cibule ale omáčku krásně zahustí a mouka není potřeba

Žádné komentáře:

Okomentovat