Pikantní zelňačka s klobásou v pomalém hrnci

Zelňačka je poctivá polévka. Aspoň tak jsem to odjakživa vnímala už od dětství. Doma jsme ji měli většinou v zimě, kdy pěkně zahřála. Klobásou jsme ji ale začli "vytuňovat" až později, a to na doporučení přátel ze Slovenska, kde je podobná polévka známá jako "kyselica". V pomalém hrnci je tento recept opravdu jednoduchá záležitost a chuť je výborná. Tak recept v zimě určitě vyzkoušejte, je to bašta :-)

250 g kysaného zelí
3 brambory
2 menší cibule
1 klobása
1 lžíce sádla
sladká paprika
pálivá paprika
200 ml 12% smetany
100 ml mléka
(hladká mouka)
400 ml vody
sůl
pepř

Nejdříve si nakrájíme cibuli, na malinké kostičky (pokud nesmažíme předem, jinak běžné kostičky) a vložíme na dno pomalého hrnce. Kysané zelí vypereme, slijeme vodu a pokrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli. Poté nakrájíme brambory na středně velké kostičky a přidáme k zelí. Klobásu nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Vše posypeme sladkou i pálivou paprikou, jemně osolíme a opepříme a podlijeme vodou tak, aby byly suroviny z větší části ponořené. Hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-5h. (Já pomalila 5h na II.st., protože mi brambory vůbec nechtěly změknout). Ke konci vaření (zhruba hodinu před koncem) přilijeme smetanu s lžící rozšlehané mouky na zahuštění. Podáváme jakmile je vše hezky měkké, např. s čerstvými domácími vdolky :-)

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 3-4 porce
- kdo má rád zelňačku hodně krémovou, je ideální použít 30% smetanu
- množství tekutin je potřeba upravit dle situace - např. více tekutiny na začátek, ke konci spíš dohušťovat. záleží i na tom, zda dáte více zelí, atd.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

  1. Tahle polévka je prostě výborná!!! PH ještě nemám (za chvíli jej objednám), jen si dovolím pár poznámek. Při "normálním" vaření dávám zelí později, než brambory z toho důvodu, že vařené se zelím špatně měknou. Nevím, jak s PH... Smetanu dávám až na talíř, polévka pak v hrnci déle vydrží (pokud se o ní někdo "nepostará")...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomaláček budu mít příští týden. Polévku určitě vyzkouším, ale brambory budou jistě tvrdé, když se vaří se zelím najednou...

      Vymazat
  2. Díky za váš komentář. Já polévku normálně vařím taky trochu jinak, ale v PH se mi vše krásně uvaří bez problémů. Smetanu s moukou nechávám raději vždy opravdu povařit, ale variant zelňačky je tolik, že každý má samozřejmě svůj osvědčený recept :-) A přeci jenom vaření v PH a v normální hrnci je trochu rozdíl. Každopádně díky za připomínky, pořád je co zkoušet a vylepšovat :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dík za pěkný recept, hledal jsem dnes zelňačku poprvé a určitě to zkusím. Klobásku dávám do jiných polévek (či spíš "Eintopfů") až nakonec mírně osmaženou, nenasákne a zachová si víc svoji chuť. Z jiných druhů polévek vím, že brambory v nich se dají dobře jíst i po zmražení. A zelí nejspíš také, takže v PH "navařím na měsíc".

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky