čtvrtek 25. února 2016

Vepřová kýta na zelenině s klobásou v pomalém hrnci

Čím dál víc mám ráda maso. Asi je to tím, že mužská část naší domácnosti může maso každý den a v neomezeném množství :-))) Dnes padla volba na vepřovou kýtu a je to tak trochu recept "co dům dal"... Kombinace vepřového s cibulí a zeleninou ale nikdy nezklame, takže možností je prostě spousta. S bramborem je to ideální kombinace. Původně jsem tam plánovala dát i fazole v rajčatové omáčce, ale zbytečně by chuť toho výborného sósu přebily, tak jsem je vynechala a udělala jsem dobře. 

550 vepřové kýty
2 cibule
2 menší mrkve
2 stroužky česneku
1/2 červené papriky
120 g klobásy
1 lžička sladké papriky
2 bobkové listy
černý pepř
špetka chilli
2 lžíce jemných ovesných vloček
sůl
cca 300 ml vody
brambory na přílohu

Do pomalého hrnce dáme na měsíčky nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, na slabé plátky červenou papriku, malá kolečka česneku a klobásy. Omyté maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, jemně opepříme, přidáme špetku chilli a sladké papriky - koření s masem promneme a přidáme k zelenině v pomalém hrnci, nakonec přidáme 2 bobkové listy. Vše podlijeme cca 300 ml vody nebo tak, aby byla směs zhruba ze 2/3 ponořená.. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 7-8h nebo na 4,5-5h. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme jemné ovesné vločky a necháme povařit. Vločky se do sósu pěkně vsáknou a není potřeba žádné mouky či škrobu. Jakmile je maso měkké, dle potřeby dochutíme nebo naopak rozředíme, záleží na tom, kolik vám maso pustí vody. Podáváme s vařeným bramborem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- s chilli opatrně, ať není "omáčka" příliš pálivá, ideální je kombinovat koření dle vaší chuti
- pokud zahušťujete vločkami, doporučuji opravdu jen ty jemné, které se v omáčce ztratí

POSTUP PŘÍPRAVY:



Žádné komentáře:

Okomentovat