pondělí 18. dubna 2016

Králík na sušených hříbkách v pomalém hrnci

Králíka jsme měli v dětství většinou na česneku nebo ve svíčkové. Víc receptů si nepamatuju. Takže dneska padla volba na další pokus a byla to bašta. Hlavně krásně silná chuť hub, která se do masa "vpila", byla v kombinaci s cibulkou supr. Příště bych přidala trochu více hub a jednu cibuli navíc (to je rada pro vás). Recept si samozřejmě můžete upravit dle chuti, přidat jiné koření, smetanu, atd.

4 králičí řízky (nebo stehna)
4 hrsti sušených hříbků
1 cibule
2 lžíce másla
sůl
pepř
drcený kmín
tymián
muškátový oříšek
180 ml vody

Na dno pomalého hrnce dáme na měsíčky nakrájenou cibuli . Maso očistíme, omyjeme a z obou stran osolíme a opepříme. Poté maso posypeme tymiánem, drceným kmínem a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Koření do masa jemně promneme a dámo ho k cibuli v pomalém hrnci. K masu vložíme předem namočené sušené houby, které jsme vymačkali. Přidáme 2 lžíce másla a podlijeme 180 ml vody. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 7-8h nebo na II. stupeň na 4-5h (já pomalila 5h na II.st. a maso bylo akorát). Můžete dle chuti zahustit, ale já nechala sós pěkně přírodní. Jakmile je maso měkké, podáváme s opečenými brambory.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- ideální je, když houby na 2h předem namočíme
- ke konci dle potřeby dolijte trochu vody a nechte povařit, aby bylo dost sósu
- pokud máte rádi houby, dejte jich více + jednu cibuli navíc - maso to pěkně doplní
- vhodnou přílohou může být i rýže

POSTUP PŘÍPRAVY: 

Žádné komentáře:

Okomentovat