čtvrtek 1. prosince 2016

Koprová omáčka v pomalém hrnci

Když slyším slovo "koprovka", tak se mi ihned vybaví školní jídelna a odporný oběd... Takhle si bohužel pamatuji toto jídlo a ani jsem ho kvůli vzpomínkám na dětství doteď nevyhledávala. Jen občas jsem si ho dala u rodičů, kde byla vždy vynikající. Takže dnes jsem si řekla, že to prostě zlomím a udělám dobrou koprovku sama. Receptů je snad milión, takže já jsem zvolila cestu přímo s vývarem z masa. Někdo by takhle koprovku asi nedělal, ale ať si každý vybere to své. Já byla z té poctivé chuti nadšená. Sice má omáčka tmavší barvu, ale za tu chuť to stojí :-)

600 g hovězího masa
200 ml smetany
100 ml mléka
1 malá cibule
1 větší hrst kopru
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
voda
sůl
pepř
brambory nebo houskový knedlík na přílohu

Omyté maso nakrájíme na plátky, z obou stran jemně osolíme a opepříme. Takto připravené maso dáme do pomalého hrnce, přidáme cibuli a koření. Vše podlijeme troškou vody, aby bylo maso částečně ponořené a zapneme pomalý hrnec na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-5h (já pomalila na I. stupeň 7h). Hned k masu nebo po hodině přidáme nakrájený kopr, aby se pěkně povařil a pustil tu správnou chuť. Zhruba dvě hodiny před koncem vaření vyndáme kuličky koření s cibulí a přilijeme smetanu s rozšlehanou moukou a necháme řádně povařit. Dle potřeby dochutíme a podáváme s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- jídlo je dobré zkombinovat i s vařeným vajíčkem
- ke smetaně můžeme přilít i mléko pro větší množství omáčky
- omáčku lze dělat buď přímo z vývaru nebo jen z mléka či smetany s bujónem

POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat