sobota 18. února 2017

Vepřové koleno na černém pivu v pomalém hrnci

Koleno už jsem v pomalém hrnci dělala, recept je tady na blogu. Dlouho jsem ale měla ještě zálusk na koleno na pivu, takže dneska na něj došlo ;-) Receptů je spousta, takže došlo na kombinaci různých surovin a vznikl z toho podobný recept, který patří zřejmě k nejčastějším. Byla jsem opravdu zvědavá na výsledek. Nepodcenila jsem dobu pomalení, takže krásně na I. stupeň přes noc, pak dopéct na kůrčičku. To byla panečku bašta :-)

1 vepřové koleno
8 kuliček nového koření
4 bobkové listy
3 - 4 lžíce oleje (dle potřebného množství marinády)
sladká paprika
2-3 stroužky česneku (silného českého)
2 cibule
200 ml černého piva
chilli
sůl
čtyřbarevný pepř
chléb na přílohu

Koleno řádně osolíme a opepříme. Opravdu se toho nebojte, koleno potřebuje dost soli a je potřeba aby se sůl dostala hluboko do masa a má opravdu dobrou chuť. Dále si připravíme marinádu - olej, rozdrcený česnek, 1 lžičku papriky, špetku chilli a ještě znovu trochu pepře a soli. Vše pořádně promícháme, ať se směs pěkně spojí. Množství je samozřejmě potřeba upravit dle velikosti kolene. Marinádou pak poctivě potřeme koleno ze všech stran, můžeme trochu vmáčknout do masa. Poté nakrájíme cibuli na měsíčky a vložíme ji do pomalého hrnce. K ní přidáme naložené koleno, posypeme kuličkami nového koření, přidáme bobkový list a necháme ideálně přes noc marinovat. Trochu cibule můžeme dát i na koleno a okolo něj. Zalijeme 2 dcl černého piva a zapneme pomalý hrnec, a to buď na I. stupeň na 8-9h nebo na II. stupeň na 5-6h. (Já pomalila 8,5h a ještě 0,5h dopekla v troubě na kůrčičku). Jakmile je vše krásně měkké, podáváme s čerstvým chlebem. 

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí cca na 3-4 porce (záleží na velikosti kolena)
- marinádu lze udělat i z jiného koření, dle vaší chuti či osvědčeného receptu
- vhodnou přílohou může být i bramborový knedlík

POSTUP PŘÍPRAVY:


Žádné komentáře:

Okomentovat