pátek 4. srpna 2017

Vepřové kostky na paprice v pomalém hrnci

Slepice na paprice - známá klasika. Dnes jsem ale zkusila recept trochu upravit a vyzkoušet to s vepřovým. Změna nakonec byla fajn a pochutnali jsme si.

800 vepřové kýty
3 menší cibule
sladká paprika
špetka pálivé papriky
1 lžíce hladké mouky
200 ml 12% smetany
voda
sůl
pepř
drcený kmín
těstoviny nebo houskový knedlík na přílohu

Nejdříve nakrájíme cibuli a poté si připravíme maso - nakrájíme ho na větší kostky, které osolíme, opepříme a posypeme troškou drceného kmínu. Cibulku osmahneme na másle, přidáme sladkou papriku a špetku pálivé papriky a necháme osmahnout. Přidáme maso, aby se zatáhlo a vše promícháme. Poté maso s cibulí dáme do pomalého hrnce. Vše podlijeme vodou tak, aby bylo maso do 2/3 ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-5h. (Já pomalila 5h na II. stupeň a maso bylo akorát - doba pomalení záleží samozřejmě na velikosti kostek masa, já je udělala dost velké). Zhruba hodinu před koncem vaření přilijeme smetanu s lžící rozšlehané mouky. Pro větší množství omáčky můžeme ke smetaně přidat trochu  mléka. Vše necháme pěkně povařit. Jakmile je vše měkké, dle potřeby dochutíme. Pokud chceme omáčku naprosto hladkou, maso vyndáme a omáčku rozmixujeme, tento krok ale není nutný. Podáváme s těstovinami či houskovým knedlíkem

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- přílohy můžou být samozřejmě i jiné (brambor, ...)
- maso ani cibuli není nutné smažit předem, ale omáčka bude mít lepší chuť
- doporučený čas pomalení se může měnit dle množství surovin


POSTUP PŘÍPRAVY:







































Žádné komentáře:

Okomentovat