pátek 16. března 2018

Kuřecí stehna na zelenině s žampiony v pomalém hrnci

Kuřecí stehna se dají upravit na tisíc způsobů. Dnes jsem využila zásob v kuchyni a vyšel z toho recept, který jsem podávala s kuskusem. Kuře s kořením pustilo vynikající šťávičku, která dodala kuskusu tu správnou chuť. Ten jsem dochucovala jen olivovým olejem a troškou oregana. Poměry zeleniny si upravte dle množství surovin. Dobrou chuť.          

4 kuřecí čtvrtky nebo stehna
2 menší mrkve
1 cibule
sladká paprika
žampiony
česnek
tymián
sůl
čtyřbarevný pepř
kmín
máslo
voda
kuskus či rýže na přílohu

Nejdříve nakrájíme cibuli a mrkev, vložíme do pomalého hrnce. Poté osolíme a opepříme kuřecí maso, pořádně ho posypeme troškou kmínu, sladké papriky, pokapeme olejem a koření po mase rovnoměrně  rukama rozetřeme. Takto připravené maso dáme k cibuli s mrkví v pomalém hrnci, přidáme půl plechovky sterilovaných žampionů (nebo čerstvé), rozkrájíme 1 stroužek česneku, který k masu přidáme také. Nakonec posypeme trochou kmínu, špetkou tymiánu a přidáme 2 kousky másla. Podlijeme 5 lžícemi vody, další vodu kuře pustí (pokud máte kuře z kvalitního domácího chovu, případně dolijte vodu v průběhu pomalení). Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h (já pomalila 3,5h na II. stupeň). Na konci vaření dle potřeby dosolíme a podáváme buď s kuskusem či rýží. (Já šťávu ničím nezahušťovala, máme radši zdravější verzi... ale pokud máte rádi hustou šťávu, dejte hodinu před koncem pomalení trochu vody s rozšlehanou moukou a nechte povařit). Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- koření lze použít i jiné - rozmarýn, grilovací,..
- vhodnou přílohou mohou být i opečené či vařené brambory

POSTUP PŘÍPRAVY:















































Žádné komentáře:

Okomentovat