Masové koule v zeleninové omáčce v pomalém hrnci

Zeleninové omáčky jsme dříve moc nedělali. Ale s pomalým hrncem zkouším různé recepty, tak jsem dnes zkombinovala kořenovou zeleninu s rajským protlakem a byla z toho fajn omáčka s masovými koulemi. Něco jako rajská omáčka, ale bez dochucování cukrem a kořením. Měla jsem jen vepřové maso, ale tím, že jsem ho dobře dochutila, byla to mňamka ;-) Výhodou receptu je, že v něm není žádný další tuk, mouka, atd.

650 g mletého vepřového masa
1 cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
1 rajčatová passata (500 ml)
1 vejce
sůl
pepř
koření na mletá masa
8 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
voda
těstoviny na přílohu

Doba přípravy: 15 - 20 minut

Nejdříve nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky a vložíme ji do pomalého hrnce. Poté zpracujeme mleté maso -  osolíme ho (doporučuji více, ať má maso šmrnc), opepříme, přidáme koření na mletá masa (cca 1 - 1,5 lžičky) a vajíčko. Řádně propracujeme, aby se všechny suroviny propojily. Z takto připraveného masa vytvarujeme koule o průměru cca 4 cm a dáme je k zelenině v pomalém hrnci. Přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijeme cca 2 dcl vody. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-5h (já pomalila 4,5h na II. stupeň). Hodinu a půl před koncem vaření přilijeme passatu a necháme povařit. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho z hrnce a omáčku rozmixujeme. Ideálně ji ještě propasírujeme, ať je pěkně jemná. Maso vložíme zpět do omáčky a necháme prohřát. Dle potřeby dochutíme. (Já nedochucovala vůbec, omáčka byla přesně akorát). Podáváme nejlépe s těstovinami.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- koření na maso lze použít různé - bylinky, atd.
- pepř i nové koření je dobré dát do sítka či plátýnka, abyste ho z omáčky pak nelovili
- vhodnou přílohou mohou být i houskové knedlíky
- podobný recept najdete TADY

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

  1. Dobrý den, jde místo rajčatové passaty použít klasická rajčata z konzervy?
    Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, určitě můžete, ale omáčka nemusí být pak tak hladká. Na chuti to bude trochu jiné, ale určitě je použít můžete. Doporučuji je předem ještě rozmixovat ;-)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky