Kuře na cibulce a švestkách v pomalém hrnci

Kuře, to je záruka dobrého jídla. I když se upeče klasicky v troubě, je to dobrota. Dnes se mi ale klasicky dělat nechtělo. Měla jsem už dlouho zálusk na něco netradičního. Improvizace se surovinami nakonec dopadla tak, že jsme se oblizovali až za ušima ;-) Poměr surovin a jejich složení je pouze doporučení, recept si upravte dle své chuti.

1 celé kuře
4 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
70 g sušených švestek
2 lžičky hnědého cukru
100 ml suchého bílého vína
5 bobkových listů
sůl
pepř (čtyřbarevný)

Doba přípravy: 15 minut


Kuře buď rozčtvrtíme nebo můžeme nechat vcelku. Já osobně ho většinou dělím, aby se pěkně upeklo. Maso poctivě osolíme a opepříme a dáme ho do pomalého hrnce. Oloupanou cibuli nakrájíme na měsíčky a v pánvi ji na olivovém oleji zlehka osmahneme, poté přidáme cukr. Necháme restovat, ale často mícháme. Přidáme sušené švestky, zalijeme vínem, promícháme a necháme víno úplně odvařit. Takto připravenou cibuli se švestkami dáme do pomalého hrnce k masu. Přidáme bobkové listy a trochu másla. Zatím nepodléváme, maso většinou ještě vodu pustí. Pokud ne, při pomalení zkontrolujeme a trochu vody přilijeme. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na 4-5h a nakonec dopečeme cca 20 minut v troubě (já pomalila na II. stupeň přesně 4 h a poté nechala v troubě dopéct na kůrčičku a vše bylo perfektní). POZOR na hrnce, které nelze dát do trouby! Ideální přílohou jsou vařené brambory, které do sebe krásně nasáknou šťávičku z kuřete ;-)

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- vhodnou přílohou mohou být opečené brambory
- kuře lze "vytunit" např. i slaninou

Komentáře

Oblíbené příspěvky