Kuřecí polévka s fazolemi v pomalém hrnci

Polévky jsou grunt. A když hledáte nový recept v zimě, může se tento pokus hodit ;-) Poslední dobou zkouším polévky s kuřecím masem, někdy i smetanou. Možností je tolik, že jsem smíchala inspiraci z kuchařky s mými zásobami ve špajzce a vznikl tento recept. Nechte si chutnat.

1 kuřecí prso bez kůže
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
1 zelená paprika (dužina)
1 plechovka scezených bílých fazolí
1 plechovka scezených červených fazolí
200 ml 31% smetany
olivový olej
sůl
pepř
drcený kmín
oregano
voda

Doba přípravy: 10 minut

Nakrájíme cibuli a mrkev na kostičky. Poté na malé plátky česnek. Na 2 lžících olivového oleje zlehka vše osmahneme. Kuřecí maso nakrájíme na kostky, jemně osolíme a opepříme, přidáme trochu drceného kmínu a oregana, promícháme a přidáme do hrnce k osmahlé zelenině, necháme chvíli zatáhnout. Takto připravené maso se zeleninou dáme do pomalého hrnce. Nakonec nakrájíme ještě zelenou papriku na kostky a přidáme do hrnce. Podlijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h (Já pomalila 3,5h a vše bylo akorát měkké). Než se nám vše "upomalí", připravíme si fazole na zahuštění polévky. Fazole scedíme a polovinu každé z plechovek rozmixujeme. Zbylé fazole necháme vcelku, budou se nám hodit na konci vaření. Jakmile je zelenina i maso měkké, přidáme rozmixované fazole, vlijeme smetanu. Vše zamícháme a necháme povařit. Nakonec přidáme celé fazole, necháme prohřát a dochutíme dle potřeby ještě trochou oregana či soli. Dozdobíme jarní cibulkou nebo pažitkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- do polévky je ideální přidat i jarní cibulku
- recept je možný udělat jen s jedním druhem fazolí
- do polévky lze přidat pro "hutnější" variantu i brambory

Komentáře

Oblíbené příspěvky