Krůtí plátky se sýrovou omáčkou v pomalém hrnci

Dlouho jsem chtěla zkusit sýrovou omáčku v pomalém hrnci. Dnes na to konečně došlo. Poměry surovin jsem dávala dle intuice, takže si je upravte případně podle sebe, byl to jen pokus. Z pomalého hrnce je trochu složitější udělat krémovou omáčku, ale chuť byla výborná. Omáčka se krásně vpila do penne.

5 krůtích plátků
1 malá cibule
1 stroužek česneku
kousek cibule
50 g nivy
50 g eidamu
20 g parmezánu
200 ml 30% smetany
100 ml mléka
provensálské koření
sůl
pepř

Doba přípravy: 5 - 10 minut

Očištěné maso nakrájíme na plátky a vložíme ho do pomalého hrnce. Zlehka ho osolíme, opepříme, jemně okořeníme mixem provensálského koření. Jen opatrně, ať koření nepřebije chuť sýru. Nakrájíme cibulku a česnek na drobno a přidáme k masu v pomalém hrnci. Maso podlijeme trochou vody tak, aby bylo mírně ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na 3-4 h na II. stupeň. Já pomalila na II. stupeň přesně 3,5 h. Zhruba po 2 h vaření přidáme nastrouhanou nivu, eidam a parmezán (dejte ho pod maso), přilijeme cca 1-2 dcl smetany a necháme povařit, aby se sýr rozpustil. Na konci opatrně promícháme, dle potřeby dochutíme.  Nelekněte se pokud nebude omáčka krémová, ničím se nedohušťuje, takže kdo má rád hladkou omáčku, vynechá cibuli a přidá 30% smetanu s trochou mouky. a nechá povařit. Já dávám radši více sýra a smetanu a mouku vynechám úplně. Podáváme s těstovinami. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- nepřežeňte to se solí, niva vše dochutí
- vhodnou přílohu může být i rýže nebo gnocchi
- recept je možné udělat i s kuřecím masem

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

Oblíbené příspěvky