Krůtí kostky na kari a kurkumě v pomalém hrnci

Miluju tržnice s čerstvým kořením a jídlem. Nedávno jsme takové navštívili, takže zásoby skvělého koření se doma dost zvětšily 😉 Hledala jsem proto recept, kde bych úžasnou kurkumu vyzkoušela. Zkombinovala jsem více receptů a vznikla následující kombinace skvělých chutí: 

550 g krůtího masa
2 cibule
2 rajčata
4 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
250 ml 30% smetany
1 lžička kari koření
3/4 lžičky kurkumy
olivový olej
voda
sůl
pepř
rýže na přílohu

Cibuli nakrájíme na jemno a osmahneme ji na olivovém oleji. Po chvíli přidáme jemně nakrájený zázvor a česnek. Pozor, nesmí se připálit! Poté přidáme na menší kostičky nakrájená rajčata (kdo nemá rád slupku, předem je spaří a oloupe), necháme pustit šťávu, krásně se s cibulí, česnekem a zázvorem spojí. Následně nakrájíme krůtí maso na menší kostky a přidáme ho ke směsi zeleniny, necháme zatáhnout. Osolíme, jemně opepříme, přidáme kari koření a kurkumu. Pokud máte kvalitní kari, není kurkuma potřeba... Já měla jen obyčejné kari, takže kurkuma krásně jídlo provoněla, dochutila. Nesmí se to s ní ale přehnat, má svoji specifickou chuť. Takto připravenou směs vložíme do pomalého hrnce a podlijeme vodou tak, aby bylo vše ze 2/3 ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3-4 h. Já pomalila na II. stupeň přesně 3,25 h. Hodinu před koncem vlijeme ke směsi smetanu, jemně zamícháme a necháme pomalit. Nezahušťujeme. Jakmile je vše měkké, dle potřeby dochutíme a podáváme nejlépe s rýží. Pokud je omáčka řídká, nebojte se toho, s rýží se vše krásně spojí. Dobrou chuť.

Doporučení:
- místo krůty můžete použít kuřecí maso
- nebojte se zázvoru ani česneku, dají jídlu správný říz
- pokud máte rádi hustší omáčku, je možné dohustit solamylem

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

Oblíbené příspěvky