Květákové kari v pomalém hrnci

Bezmasých jídel tu moc nenajdete, proto dnes došlo na tento recept, abych to napravila 😇 Poslední dobou na mě vykukují různá zdravá jídla, tak jsem se odhodlala zkusit populární květákové kari. Sice bez cizrny (která se objevuje ve většině receptů), ale to jídlu na atraktivitě vůbec neubralo. Je to super kombinace chutí a moc mile mě to překvapilo. Doporučuji vyzkoušet. Nelekněte se spousty druhů koření, je možné si vše upravit dle sebe. Některé recepty pracují jen s česnekem, zázvorem a koriandrem. Já zmixovala vše dle zásob doma a bylo to skvělé. Pro ty, co nemají příliš zkušenost s římským kmínem doporučuji ho dát opravdu jen špetku, ať nepřebije chuť.

květák (cca 600 g růžiček)
1 cibule
2 cm kousek čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
200 ml krájených rajčat (konzervovaných)
400 ml kokosového mléka
200 ml vody
0,5 lžičky kurkumy
1,5 lžičky kari koření
špenát (rozmražený: 1-2 kostky)
špetka koriandru
mini špetka římského kmínu
špetka hořčičného semínka
špetka citronové kúry
sůl
pepř
ghí (přepuštěné máslo)
rýže na přílohu

Nejdříve nakrájíme nadrobno cibuli a na ghíčku ji na pánvi osmahneme. Jakmile zesklovatí, přidáme na nastrouhaný čerstvý zázvor a česnek, necháme provonět. Přidáme směs koření (ideálně rozdrtíme v hmoždíři - koriandr, římský kmín a hořčičné semínko - pokud máte mleté, tím lépe), kari, kurkumu, promícháme. Pokud je potřeba, přidáme ghí, ať se nám směs nepřipálí, nezhořkne, ale spíše ať se pěkně spojí se vším ostatním a provoní se. Poté očistíme květák, nalámeme ho na středně velké růžičky a přidáme k cibulce na pánvi, promícháme ho s kořením, chvilku osmahneme. Takto připravený květák dáme na dno pomalého hrnce, přidáme půl plechovky krájených rajčat, kokosové mléko, osolíme, opepříme, posypeme špetkou citrónové kúry, přilijeme vodu a vše dohromady jemně zamícháme. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 3-3,25 h. Dost záleží na velikosti růžiček květáku. Já pomalila 3 a čtvrt hodiny na I. stupeň. Cca půl hodiny před koncem vaření vložíme ke směsi kostičky špenátu (povolené, neměly by být zmrzlé, prodloužil by se čas pomalení). Jakmile je vše měkké, podáváme s rýží.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- místo konzervovaných rajčat lze použít 1-2 čerstvé
- špenát je možné v pohodě vypustit, spíše jsem vyzkoušela další variantu receptu :-)
- fajn přílohou jsou i opečené nebo plněné toasty
- vhodné je doplnit recept uvařenou cizrnou

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

Oblíbené příspěvky