Kuřecí prsa v zeleninové omáčce v pomalém hrnci

Omajdy u nás jedou. Když jsou plné zeleniny a nezahuštěné, tak ještě o to víc 😇 Dnes jsem omáčku nezahušťovala, protože bylo dost zeleniny a v kombinaci s rýží se krásně do přílohy vsákla a nebylo zahuštění potřeba. Nakonec z toho byla omáčka, po které jsme se olizovali až za ušima a byl to fajn kompromis mezi kuřetem na paprice a svíčkovou. Doporučuji zkusit 😏

1 kg kuřecích prsou
2 červené cibule
3 mrkve
kousek celeru
200 ml 12% smetany
300 ml vody
sladká mletá paprika
uzená paprika
kurkuma
lžička dijonské hořčice
lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř 

Nejdříve nakrájíme zeleninu, vše na malé kostičky a dáme ji do pomalého hrnce. Očistíme maso a nakrájíme ho na větší plátky/kousky, přidáme k zelenině v pomalém hrnci. Maso osolíme, jemně opepříme, posypeme sladkou paprikou (nešetřete), kterou vmasírujeme do masa, trochou uzené papriky (pozor, je chuťově výrazná) a kurkumou. Vše podlijeme vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3,5-4 h. Já pomalila přesně 4 h na II. stupeň a maso bylo jako dort 😇 Zhruba hodinu před koncem vaření vyndáme maso z hrnce, přelijeme zeleninu i s tekutinou do nádoby a vše rozmixujeme do hladka. Směs vlijeme zpátky do hrnce, vmícháme smetanu a maso dáme zpět do omáčky a dále pomalíme, aby se dovařilo a prohřálo. Jakmile je maso měkké, dle potřeby dochutíme a podáváme s rýží nebo těstovinami.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-8 porcí
- doporučuji mixovat zeleninu bokem, ať se nepoškrábe dno pomalého hrnce
- dochutit lze i solí pepřem, ale uzená paprika i kurkuma dodá omáčce grády :-)
- vhodnou přílohou může být i houskový knedlík
- recept je možné uvařit i s krůtím masem

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky