Kuřecí masové kuličky v pomalém hrnci

Masové kuličky tak často nevařím, protože jsem líná na přípravu, ale dnes to dopadlo. Přišla řada na recept, který vypadá náročně, ale ty suroviny jsou skvělý. Kuličky jsou šťavnaté a mají super chuť. Nenechte se tím odradit 😇 Stojí to za to a nakonec příprava nezabere ani tolik času, jak to vypadá. Kuličky můžete využít s nejrůznějšími omáčkami, dnes to vyhrála hořčice a kurkuma, variant je spousta. Budu ráda, když napíšete, zda se vám recept povedl. Dobrou chuť.

Kuličky:
300 g mletého kuřecího masa
1 větší cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky ghí (přepuštěného másla)
4 lžíce strouhaného parmezánu
1 nastrouhané malé jablko (bez slupky)
3-4 lžíce strouhanky
1 vaječný žloutek
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžička sušené petrželky (čerstvá je samozřejmě lepší :-)
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
sůl
pepř

200 ml kuřecího vývaru/ vody (na podlití kuliček)

Omáčka:
100 ml 30% smetany
100 ml mléka
1 lžíce mouky (hladké špaldové/celozrnné)
1 lžíce hořčice
1/2 lžičky kurkumy

Nejdříve připravíme cibuli, nakrájíme ji najemno a česnek, ten rozetřeme. Na ghíčku vše osmahneme dozlatova, necháme vychladnout. Dále připravíme směs na kuličky. Smícháme všechny zmíněné suroviny včetně osmahnuté cibulky a česneku. Směs pořádně propracujeme, aby se maso dokonale spojilo v jednotnou hmotu. Ze směsi tvoříme rukama kuličky ve tvaru pinkpongového míčku, nakonec je poprášíme trochou hladké mouky. Takto vytvořené kuličky vložíme na dno pomalého hrnce. Zalijeme je kuřecím vývarem pouze cca do jejich třetiny, aby neplavaly. Pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 3 h. Cca hodinu před koncem vaření smícháme suroviny na omáčku, rozmixujeme je dohladka. Přilijeme je ke kuličkám, necháme povařit. Omáčka by měla být akorát hustá. Pokud je to jinak, můžete doředit trochou mléka, dle potřeby dochutit. Podáváme s rýží. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- kuličky lze udělat i z krůtího masa
- nebojte se jablka, skvěle kuličky osvěží a zvláční
- vhodnou přílohou mohou být i opékané brambory, těstoviny

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

Oblíbené příspěvky