Vynikající hořčicová omáčka s červenou čočkou v pomalém hrnci

Poslední dobou vyhledávám recepty bez mouky (hlavně v létě). Dnes jsem odlehčila naši milovanou hořčicovou omáčku. Stačí přidat červenou čočku a není potřeba žádné další zahušťování. Omáčka nebyla tak hladká (nepasírovala jsem, na to jsem lenoch), ale chuť byla skvělá. Udělám brzo znovu. Doporučuji vyzkoušet.

600 g vepřové kýty3 cibule
100 g červené čočky
plnotučná + dijonská hořčice
sůl
pepř
voda
500 ml 12% smetany

Nejdříve připravíme cibuli. Oloupeme ji, nakrájíme na kostičky a dáme ji do pomalého hrnce. Poté očistíme maso a nakrájíme ho na plátky. Osolíme, opepříme z obou stran, potřeme silnou vrstvou plnotučné hořčice a trochou dijonské (pozor, je dost chuťově výrazná) a vložíme ho k cibuli v pomalém hrnci. Maso posypeme červenou čočkou (syrovou). Podlijeme vodou tak, aby bylo maso skoro ponořené. Pomalý hrnec zapneme na 4 h na II. stupeň. Cca hodinu před koncem vaření (aby nebylo maso ještě úplně měkké a rozsýpalo se), vyndáme maso, přilijeme smetanu a omáčku rozmixujeme dohladka. Kdo chce omáčku naprosto dokonale hlaďoučkou, přepasíruje, já na to neměla ani čas, ani nervy 😎 Pozor, abyste si nepoškrábali dno, mixujte opatrně nebo přendejte omajdu do jiné nádoby. Do omáčky zpátky vrátíme maso, přidáme ještě 2 lžíce hořčice (1 plnotučnou, 1 dijonskou), promícháme a necháme dovařit. Není potřeba dochucovat, hořčice kouzlí sama. Podáváme s rýží. Dobrou chuť.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- recept je super udělat i s hovězím masem
- vhodnou přílohou může být i houskový knedlík
- pozor na dijonskou hořčici, je velmi silná, přidala jsem ji pro ozvláštnění, omajda byla top

POSTUP PŘÍPRAVY:


Komentáře

Oblíbené příspěvky