Masové hovězí kuličky v rajčatové omáčce v pomalém hrnci

Nejsou kuličky jako kuličky. Dnes nedošla řada na švédské, ale hovězí v rajčatové omáčce. Dělám je málo, takže dnes byly na přání 😌 Trochu improvizace co dům dal, ale povedla se výtečně. Příprava je mega jednoduchá a rychlá. Skvělé navíc je, že není potřeba ničím zahušťovat, cibule a rajčata udělají super chuť a rovnou omáčku zahustí. Doporučuji vyzkoušet.

500 g mletého hovězího masa
2 cibule
2 rajčata (klidně i více)
1 rajčatová passata (500 ml)
3 bobkové listy
sůl
pepř
muškátový oříšek
1 vejce
2 lžíce strouhanky
1 lžíce rozpuštěného másla
voda/ vývar na podlití
1 lžička moučkového cukru

Nejdříve připravíme směs na kuličky. Smícháme hovězí maso, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, vejce, strouhanku (množství dle konzistence), máslo. Vypracujeme směs a vytvoříme větší kuličky. Dáme je na dno pomalého hrnce. Poté spaříme rajčata. Nakrojíme na jedné straně křížek a zalijeme horkou vodou. Slupka povolí a půjde oloupat. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme je ke kuličkám (tento krok není vůbec nutný, ale omáčka je taková poctivější). Dále ke kuličkám přidáme nakrájenou cibuli na kostičky. Zalijeme vše passatou a trochou vody/ vývaru tak, aby byly kuličky do půlky ponořené. Přidáme bobkové listy a pomalý hrnec zapneme na II. stupeň na 4 hodiny. Jakmile jsou kuličky téměř uvařené, opatrně je vyndáme, i s bobkovými listy, a omáčku v hrnci rozmixujeme dohladka. POZOR ať si nepoškrábete dno. Případně rozmixujte omáčku v jiné nádobě. Kuličky vrátíme do omáčky, dle potřeby dochutíme trochou moučkového cukru, můžeme dosolit, pokud je potřeba. Podáváme nejlépe s těstovinami.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-5 porcí
- masovou směs lze dochutit i oreganem, atd.
- rajčat dejte klidně více nebo vůbec žádná, záleží na chuti
- vhodnou přílohou může být i houskový knedlík

POSTUP PŘÍPRAVY:



Komentáře

Oblíbené příspěvky