středa 29. listopadu 2017

Základní INFO - Co je pomalý hrnec?

Jistě jste už o pomalém hrnci slyšeli. A hned vás napadlo, v čem může být tento hrnec tak zázračný, když je pomalý? Takovou otázku si myslím položí každý, kdo o hrnci poprvé zaslechne. U mě to bylo podobně :-) Stačilo pár jídel a pomalý hrnec si mě získal... V současné době je o pomalém hrnci slyšet čím dál více, proto se zde v budoucnu dočtete o pomalém hrnci více a více informací.

Ať už pomalý hrnec doma máte či ne, před jeho koupí je určitě dobré si o něm něco málo přečíst. Na tomto blogu najdete několik článků věnovaných právě pomalém hrnci jako takovému.


Pomalý hrnec je především velký pomocník v kuchyni. Jedná se o hrnec, který uvaří vše za vás. Jak vaření v pomalém hrnci funguje?

Jednoduše řečeno, jedná se o "vaření v jednom hrnci".  Dáte do něj všechny suroviny, nastavíte čas a stupeň vaření a už se jen těšíte na výsledný pokrm. Tento hrnec tak šetří váš čas, který můžete místo stání u plotny, věnovat něčemu mnohem prospěšnějšímu či zábavnějšímu :-). Tuto výhodu uvítá jistě nejedna hospodyňka ;-)

Na jakém principu pomalý hrnec funguje?
Pomalý hrnec připravuje pokrmy zpravidla při teplotě 95 stupňů Celsia. Jednotlivá jídla v něm připravíte zhruba od 3 do 10h, někdy i déle (především u vývarů). Tím, že se jídlo vaří v pomalém hrnci pozvolna, neodpařuje se z něj tekutina a nemusíte ho proto hlídat, jestli se jídlo nepřipálilo. Přitom je v hrnci dostatečná teplota, aby bylo jídlo bezpečně uvařené bez rizika zdravotních potíží.

Co lze v pomalém hrnci vařit?
Pomalý hrnec je ideální pro vaření vývarů, omáček nebo k přípravě některých druhů masa. Umí ale také vynikající těstoviny, zeleninu či sladké pokrmy. Vše je dobré vyzkoušet a nebát se experimentovat. Pomalý  hrnec vás pak mile překvapí vynikající chutí jídel, které mají díky pomalení úžasnou a šťavnatou chuť. 

Z kolika částí se pomalý hrnec skládá?
- vyjímatelná keramická nádoba
- vnější hrnec s ovládacím panelem a držadly
- poklice (keramická či skleněná)

Jaké jsou rozdíly v jednotlivých pomalých hrncích?
Rozdíly jsou poměrně velké. Ať už v objemu, materiálu či vybavení hrnců. Nejčastější objem pomalých hrnců je 3,5l a 6,5l. V dnešní době už ale nejsou výjimkou ani hrnce o objemu 2,5l.

Některé pomalé hrnce mají základní, ale přitom dostačující vlastnosti. Některé pomalé hrnce mají například keramickou nádobu použitelnou i na sporáku či v troubě. Hrnce mohou disponovat také časovačem, nastavením teplot či funkcí odloženého startu. Více o přehledu výrobců a jednotlivých typech pomalých hrnců se dočtete později na tomto blogu.





Žádné komentáře:

Okomentovat