Vepřová kýta na houbách v pomalém hrnci

Protože houbaření máme rádi, tak hub máme opravdu dostatek. Po celý rok. Dnes tedy padla volba na dušené hříbky. Pod maso je to jedna z nejlepších variant. Trochu pozměněný recept oproti staršímu, pár let zpátky. Stačí cibule, sůl, pepř. Skoro lze vypustit i zahuštění. Vše záleží na množství surovin a jak jste zvyklí na omáčky. Dobrou chuť.

800 g vepřové kýty
2 cibule
300 g dušených hub
1 lžička hladké mouky
sůl
pepř
voda
rýže na přílohu

Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky a dáme do pomalého hrnce. Poté připravíme maso. Nakrájíme ho na plátky, jemně osolíme a opepříme. Vložíme ho k cibuli. Podlijeme vodou jen tak, aby byla cibule ponořená, více ne, cibule většinou pustí vodu. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6 h nebo na II. stupeň na 3,5 - 4 h. Já pomalila přesně 4 h na II. stupeň a vše bylo krásně měkké. 2 h po začátku vaření přidáme podušené houby. Pokud máte sušené, dejte je k masu hned na začátku. Je dobré je předem namočit. Když je omáčka moc řídká, buď vyndáme maso a část hub s cibulí rozmixujeme nebo rozmícháme lžičku hladké mouky v trošce vody a minimálně půl hodiny před dokončením přilijeme k masu. Necháme povařit! Dle potřeby dochutíme. Podáváme s rýží.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-7 porcí
- použít můžete i sušené houby
- vhodnou přílohou může být i bulgur

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky