Vepřové koleno v pomalém hrnci

Když jsou na podzim/v zimě chladné dny a zalézáme už kolem 15-16. h domů, dost často mě napadají hříšné myšlenky na něco na zahřátí. A nemyslím tím alkohol 😆 Je to vepřové koleno 😈 Zase tak často ho nevařím, takže jsem vždycky happy, když ho koupím a můžu začít vymýšlet nový recept. Nikdy  koleno nepomalím stejným způsobem. Dnes padla volba na jednoduchost. Trocha česneku, cibule a koření. Nic víc. Nechat přes noc odležet a výsledek byl naprosto luxusní. Chjo, bych to mohla jíst furt 😎 Dobrou chuť.

1 vepřové koleno
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
drcený kmín

Marináda:
6 lžic oleje
3 lžíce plnotučné hořčice
4 stroužky česneku (nadrobno nakrájený)
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky grilovacího koření
pepř

Nejdříve si vyrobíme marinádu. Smícháme vše, co je napsáno v ingrediencích na marinádu. Nelekněte se vzhledu, když se míchá hořčice s olejem, nevypadá to ideálně, ale mícháním se vše poddá 😉 Vznikne vám taková kašovitá hmota. Poté pokud je potřeba, koleno očistíme. Koleno ze všech stran osolíme, spíše více než méně, ať je dobré chuťově i uvnitř. Do marinády jsem sůl nedávala, protože ji obsahovalo i koření. Marinádou potom koleno pořádně namarinujeme. Nakrájíme cibuli na měsíčky cibuli a dáme ji do hrnce, ve kterém se přes noc bude koleno marinovat. Do cibulového lůžka dáme naložené koleno, přikryjeme a necháme odpočívat do dalšího dne. Ideálně 24 h, ale přes noc by to mělo také stačit, pokud se nemůžete dočkat 😏 Vepřové koleno dáme do pomalého hrnce, posypeme ho cibulí, nadrobno nakrájeným česnekem a ještě špetkou drceného kmínu. Nepodléváme. Pokud to někomu nedá, přidá max. 5  - 10 lžic vody. Koleno pomalením zpravidla pustí tekutinu. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 8-9 h nebo na II. stupeň na 5-6 h. Dost záleží na velikosti kolene! Já pomalila na II. stupeň přesně 5,5 h a 0,5 h dopékala v troubě na kůrčičku. POZOR NA HRNCE, KTERÉ NEMOHOU JÍT DO TROUBY! Jakmile je maso měkké, voní to až ven, pustíme se do něj a podáváme s křenem, hořčicí, okurkou a chlebem.

Doporučení:

- uvedené množství surovin stačí 5-6porcí
- solí nešetřete, pokud není v koření už obsažena, maso ji do sebe natáhne
- čas pomalení přizpůsobte velikosti kolene!
- doporučuji před pečením v troubě cibulku dát na dno, ať se nepřipeče

Tady jsou moje další RECEPTY NA KOLENO:


POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

  1. Když už člověk chce třeba připravovat vepřové koleno někde na otevřeném ohni, tak je potřeba si zajistit i kvalitní zahradní grily. Já jsem byla jednou pozvaná na pracovní oběd do pražského kulinářského klubu, kde nám připravili tak perfektně udělané maso, že se mi ani odcházet z práce druhý den nechtělo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky